donderdag 19 juni 2014

Allereerste schuttersfeest

Voor alles is er een eerste keer, dat geldt dus ook voor schuttersfeesten! De allereerste dag van juni moest ik er ook aan geloven! :) Batterijen opgeladen, tas ingepakt, dus was ik er helemaal klaar voor! Dit evenement werd gehouden op het terrein van Schutterij Wilhelmina Hingen.


Vanaf 13:00 uur begon het eerste wedstrijdonderdeel, namelijk "Mooiste Binnenkomst". Bij dit onderdeel presenteren alle 19 schutterijen zich aan het publiek, de genodigden en de jury. Vanaf het opstelterrein marcheerden de schutterijen de feestweide binnen, om vervolgens door de jury te worden beoordeeld. Hierna startte de officiële opening van het feest door burgemeester Jos Hessels en onder de klanken van het Wilhelmus en het Limburgs Volkslied, gespeeld door Fanfare Sint Jozef uit Pey.


Om 14:00 begon de optocht. Vanaf de feestweide trokken de schutterijen door de straten. Via de Kranenbroekerweg, de Bergstraat, de Sint Joosterweg en In De Planten hebben ze allemaal hun beste beentje voor gezet om vervolgens te worden bewonderd door het publiek.

Na de optocht was het nog lang niet afgelopen. Hierna volgden namelijk nog de bijwedstrijden met ook weer een enorme publieke belangstelling. Vanaf 15:15 uur waren er wedstrijden zoals "mooiste koning en koningin", muziek- en exercitiewedstrijden, solistenoptredens, beoordelingen van marketensters, bielemannen, keizers en generaals en ga zo maar door! Ook werd er uiteraard geschoten op de bekende bölkes met de zware schuttersbuks, dat doorging tot aan de schemering. Voor de jeugd was er het zogenaamde "windbuksjeete" onder de begeleiding van de KBG.

Op het einde van deze dag werden alle prijzen uitgereikt. Hierna werd nog lang door gevierd onder de klanken van de Anseltaler Party Express.

Voor de allereerste keer een "sjuttefees" mee te maken vond ik een geweldige ervaring. Dit zal zeer zeker niet de laatste keer zijn!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten