zaterdag 21 december 2013

Hippeastrum: Kleurrijke bloemen

Bron: Mijn Bloemist

Hippeastrum is bij velen bekend onder de naam Amaryllis. Deze naam is echter niet juist, Amaryllis is namelijk de naam van een ander geslacht uit dezelfde narcisfamilie. Bovendien heeft de Amaryllis een massieve stengel en de Hippeastrum een holle.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Hippeastrum.overallview.arp.jpg 
Kleur in huis!
Met Hippeastrum haal je kleur in huis: prachtig grote groen blijvende bladeren van wel 10 tot 60 centimeter lang plus een of meerdere grote gekleurde bloemen van soms wel 20 centimeter breed. Met kleurschakeringen van rood, roze, wit tot oranje, geel en groen. Maar er zijn ook exemplaren met gekleurde strepen en randen.

Herkomst
De naam Hippeastrum stamt van het Griekse hippeus dat ridder en astrum dat ster betekent, vandaar dat de plant ook vaak Ridderster wordt genoemd.
De eerste Hippeastrumsoorten werden door Nederlanders vanuit Mexico en Zuid-Amerika ingevoerd. De moderne soorten kennen vele verschillende kleuren en types. Vooral de dubbelbloemigen (de Nymph-soorten) zijn erg in trek.

Verzorging
Het bijzondere van de Hippeastrum is dat deze groeit uit een bol die voor een derde bovenuit de aarde steekt. En ook al stamt hij oorspronkelijk uit Mexico en de Caraïben, hij heeft geen enkele moeite zich aan te passen aan de Nederlandse huiskamer in de winter. Met een lichte plaats en af en toe wat water is hij al snel tevreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten